Gebiedsvisie Titel:
StadsParken, Rotterdam

Periode:
november 2007 tot december 2012

Opdrachtgever:
Dura Vermeer Rotterdam, De Wilgen Vastgoed, Woonstad Rotterdam

In samenwerking met:
NAi (Nederlands Architectuurinstituut)

StadsParken, Rotterdam

StadsParken, Rotterdam

Rotterdam is een groene stad, met veel singels en parken. In de binnenstad liggen zelfs drie bijzondere parken op een rij: het Gouvernepark, het Museumpark en Het Park (aan de Maas). De parken vormen samen een mooie groene zone door de stad: Stadsparken Rotterdam. Deze groene zone heeft hetzelfde formaat als het Vondelpark in Amsterdam, maar wordt in Rotterdam niet zodanig beleefd. Het doel van de partners van StadsParken is om de directe omgeving en de stad veel meer van het groen te laten profiteren, en zo het groen van grotere betekenis te laten zijn.  De partners van Stadsparken Rotterdam hebben de handen ineengeslagen om het groen van Rotterdam letterlijk op de kaart te zetten. Het groen krijgt  met name betekenis door de programmering in en rondom het park. Zo zijn er vele internationale instellingen en bedrijven gevestigd rondom deze Rotterdamse stadszone, en is het groen een belangrijke verbindende factor. Een groene internationale stadszone, van het Europese station (Perron) tot de kade aan de Maas (Balkon).

Het eerste resultaat dat  StadsParken heeft bereikt is het op de gemeentelijke agenda plaatsen van het Internationaal Cultuur Podium rondom het NAi en het Museumpark. Zo is er voor het ICP nadrukkelijk een plaats ingeruimd in de gebiedsvisie, EMC-Hoboken:

Het Internationaal Cultuur Podium Rotterdam
Het Museumpark is in de toekomst het Internationaal Cultuur Podium en heeft het karakter van een levendig stadspark met internationale allure. De hoge concentratie van culturele instellingen in en rond het park, als onderdeel van internationale netwerken, trekt jaarlijks een grote stroom bezoekers. Vermaard om haar consistente programmering en bijzondere activiteiten is het cultuurpark een voorbeeld in Nederland en ver daarbuiten. Het Internationaal Cultuur Podium is zowel een ontmoetingspunt voor omwonenden, Rotterdammers en (inter)nationale bezoekers, als een uitwisselingsplek voor culturele en maatschappelijke programma’s. Hiermee wordt het park het fysieke en programmatische scharnierpunt tussen de wijk en de wereld.

StadsParken Rotterdam en de Parade

Theater, muziek, dans, film en beeldende kunst, het rondreizend festival van de Parade brengt het Internationaal Cultuur Podium in 2009 alvast tot leven. Speciaal voor de Parade ontwierp het kunstenaarscollectief Observatorium de Parade Traverse, een 800 meter lange wandelroute op vijf meter hoogte! Stadsparken Rotterdam is hier te beleven. De traverse verbindt de stad en het Museumpark en op de traverse wordt een panoramisch uitzicht geboden op de tuinen van de Witte Villa’s, het Museumpark en natuurlijk de Parade zelf. Binnen en buiten lopen moeiteloos in elkaar over, want de traverse gaat dwars  door het Nederlands Architectuurinstituut. Het lopen van deze openbare route is een belevenis op zichzelf.

Links:

(http://www.rotterdam-hoboken.nl/?page_id=459)

http://www.stadsparkenrotterdam.nl/

http://observatoriumrotterdam.blogspot.com/2009_05_01_archive.html