Gebiedsprofiel Titel:
Stadswerf de Nijverheid, Weesp

Periode:
maart 2011 tot november 2011

Opdrachtgever:
Dura Vermeer Bouw Houten en KZK projectregisseurs

In samenwerking met:
SVP architectuur en stedenbouw

Stadswerf de Nijverheid, Weesp

Stadswerf de Nijverheid, Weesp

Weesp staat voor de opgave om zich te sterken naar de toekomst. Het is een verborgen parel aan de Vecht. De stad kent een sterk arbeidersverleden en heeft zich door dat harde werken minimaal naar buiten getoond. Daar komt nu verandering in. Er gebeurt veel in Weesp. De Bloemendalerpolder komt tot ontwikkeling, industrieterrein Noord ondergaat een vernieuwing en bedrijventerrein de Nijverheidslaan wordt getransformeerd. Concire heeft met een gebiedsprofiel de betekenis van deze plek geduid binnen de stad. Unieke ligging aan de Vecht, grenzend aan de binnenstad, op loopafstand van het station, 15 autominuten van Amsterdam, midden in het buiten, allemaal krachten die van toepassing zijn op de Nijverheidslaan.
Met de herontwikkeling van de Nijverheidslaan maakt Weesp de sprong over het spoor, er ligt een kans om het hart van Weesp uit te breiden en daarmee de anonieme schil rond Weesp sterker te verbinden met de kern.
De stad moet inzetten op de driehoek binnenstad – station – Nijverheidslaan, het gaat niet alleen om aandacht voor deze punten maar juist ook de verbindingen zijn van groot belang.

De arbeiderskracht en ligging aan de Vecht zijn concrete aanleidingen voor het richtinggevend idee van  Stadswerf de Nijverheid. Deze plek positioneert zich met zijn werfkarakter aan de Vecht. Het geeft perspectief voor een aanvulling op de museale binnenstad en is een trekker voor mensen en ondernemers met eigen ideeën. De Stadswerf zet zich in om de vitale klasse aan Weesp te binden. Met de formule Stadswerf = 2H + 2K zetten we in op een kwalitatief programma dat specifieke plekken op de Stadswerf benoemt.

 STADSWERF
NIJVERHEID

KADE 

 HAVEN

 HELLING

 KAAP

 WONEN
A/D
VECHT

 boot voor de deur,
waterzichtwonen

 boothuis, sail-
inwoning,
waterwoning

 boothuis, loft,
atelierwoning

 exclusief zichtwonen,
Vecht-landmark

 WERKPLAATS
A/D
VECHT

 werken aan huis,
kleinschalig werken
(fysio, kapper enz.)
B&B

 ligplaatsen, nautische
winkel, bootverhuur,
warme bakker,
douchegelegenheid, havencafé,
watersport, kano,
stadswerfhotel

 tankboot, onderhoud
en serviceloods,
woonbotenwerkplaats,
botenwacht, jachtwerf

 strandpaviljoen, Vechtterie (à la Retraiterie)

 PODIUM
A/D
VECHT

 openbare kade, heen-/weergaan,
jaagpad

 ligplaatsen, zwembad
a/d Vecht, theater a/d Vecht, sloepenrace, drijvend podium

 aanlegseiger,
botenhelling

 pontje, uitkijkpunt,
stadstrand

De stadswerf is een gedachtegoed wat met gebruikers verder ontwikkeld zal gaan worden. We moeten de volggroep Nijverheidslieden in beeld krijgen. Het is de corporate story van deze mensen die het verhaal van de stadswerf gaan maken. In een workshop simuleren we verschillende groepen gebruikers waarmee we aanknopingspunten krijgen voor de manier waarop dit gebied gebruikt zal gaan worden. De uitkomsten zijn geen dogma, in de uitwerking zal dit verder uitgewerkt moeten worden. Maar voor nu al wel aanleiding om de verkavelingsvorm rond de Kaap aan te passen. Het stedelijk decor als ontmoetingsplek vereist een ander ruimtelijk beeld waarbij eigenstandigheid een grote rol speelt. Dit is eigen aan de manier van werken bij dit soort opgaven. Niet denken in vast omlijnde ruimtelijke kaders, maar in flexibele invullingen die mee kunnen bewegen met de ontwikkeling van het gedachtegoed. De ruimtelijke structuur van de Stadswerf biedt daar volop mogelijkheden toe.