Gebiedsvisie Titel:
Havenkwartier, Spijkenisse

Periode:
juni 2011 tot maart 2013

Opdrachtgever:
Gemeente Spijkenisse en VOF Dijkzone

Havenkwartier, Spijkenisse

Havenkwartier, Spijkenisse

Spijkenisse is de status van groeikern ontgroeid. Met de nieuwe ontwikkelingen van het centrum, waaronder de bibliotheek en het theater, toont de gemeente haar ambitie. Zowel wat betreft de impuls om een volwaardige stad te zijn als de kwaliteit en uitstraling die hierbij worden nagestreefd. De ontwikkeling van De Elementen is de laatste grote én centraal gelegen ontwikkellocatie 'tussen het centrum en de Oude Maas' voor Spijkenisse. Deze ontwikkeling raakt nu de haven van de stad. Dit is een van de laatse binnenstedelijke plekken in Spijkenisse waar nog ruimte is. Concire is gevraagd een plan van aanpak en een ambitienotitie te maken om zo tot een gebiedsvisie voor het gebied rondom de haven van Spijkenisse te komen. Vanwege deze voor de stad zo strategische plek zijn wij daarom eerst uitgezoomd op een aantal verschillende schaalniveaus waarbinnen Spijkenisse zich positioneert.

We hebben er voor gekozen naar de invulling van het Havenkwartier te zoeken door eerst uit te zoomen op een aantal verschillende schaalniveaus waarbinnen Spijkenisse zich positioneert, om uiteindelijk betekenis te geven aan de havenlocatie. Hierbij is ervan uitgegaan dat deze plek vanwege haar ligging en haar nog te ontwikkelen ruimte strategisch van grote waarde is voor de toekomst van Spijkenisse en haar positie in de regio.

De werkzaamheden die daartoe vanaf dat moment zijn verricht door Concire met het conceptteam zijn te verdelen in 1. een richting van ambitie voor de stad en 2. een eerste notie en invulling van een gebiedsconcept dat richting geeft aan programma en een marketing- en investeringsstrategie voor het Havenkwartier.