Gebiedsprofiel Titel:
Zoetermeer modernste stad van Nederland.

Periode:
april 2012 tot oktober 2012

Opdrachtgever:
RVOZ (raad voor ondernemend Zoetermeer) en OZB (Onze Bouwsociteit Zoetermeer)

Zoetermeer modernste stad van Nederland.

 Het bedrijfsleven in Zoetermeer denkt na over vlag op de horizon

Zoetermeer staat voor een spannende opgave. De stad is bijna aan het einde van zijn uitbreidingsopgave. Zoetermeer is als groeikern een echte bouwstad geworden, die met succes is uitgegroeid tot de derde stad van Zuid-Holland. Maar waar moet de stad heen als aantallen niet meer leidend zijn? De stad moet gaan sturen op kwaliteit, dat vraagt om een visie. Een visie op de kernwaarden van de stad en hoe de stad van daaruit zich kan versterken naar de toekomst toe. De OZB en RVOZ nemen hierop een voorschot en buigen zich over de positionering van Zoetermeer voor de lange termijn. Zij vroegen Concire om voor Zoetermeer de vlag op de horizon te zetten.  

Terug in de tijd
Van boterdorp naar volwaardige stad, dat is compact het beeld van de tijdslijn die Zoetermeer volgde. Ontstaan als veendorp ontwikkelde de kern zich door naar handelscentrum voor het omringende platteland. Deze kracht groeide uit tot een aantal prominente bedrijven (Spar, Nutricia) die nog steeds landelijke bekendheid genieten. In de jaren ’60 werd Zoetermeer aangewezen als groeikern van Den Haag. Een nieuwe relatie ontstond. Primair wonen, maar al gauw werd ook werkgelegenheid gestimuleerd en groeide Zoetermeer uit tot volwaardige stad: Sweet Lake City. Gelegen aan de A12 en centraal in de Randstad, belangrijke vestigingswaarden voor veel bedrijven, de stad als Poort naar Haaglanden.

Naast deze fysieke ontwikkeling, is ook de mentale ontwikkeling van de stad van belang. Loopt deze gelijk met de opgedane krachten uit het verleden? Het lijkt of de stad nog erg denkt binnen de kaders van haar relatie met Den Haag en minder bewust is van haar volle kracht. Centraal in de Randstad met miljoenen mensen binnen handbereik. Wat kan het voor Zoetermeer betekenen als zij ten volste gaat handelen vanuit deze kracht?

Blik op de toekomst
We beginnen deze zoektocht niet blanco, we starten met de krachten die de stad in zijn verleden heeft opgebouwd. We rafelen de stad uiteen in verschillende lagen, waarbij we op zoek gaan naar toekomstperspectief.

New town
Stad met een functioneel overzichtelijke opbouw met een OV ring die uniek is voor ons land. Wat betekent de aanwezigheid van een uitgebreid glasvezelnetwerk voor Zoetermeer in de toekomst? Hoe nut Zoetermeer deze waarden uit om zich te versterken als compleet verbonden stad?

Poort Haaglanden
Van gebruiken naar verblijven. Van puur functioneel, de A12 corridor naar een volwaardige stad met een eigen gezicht naar buiten. Hoe zetten we de kracht van de Zoetermeerse baan in om Zoetermeer nog sterker te maken? En, hoe maken we de slag van kwantiteit naar kwaliteit?

Randstad App
Zoetermeer als eigenstandige toegang naar de kwaliteiten in en om de stad. Andersom profileert Zoetermeer zich als servicecenter voor de metropoolregio en Randstad. Als App geeft Zoetermeer eigen belevingswaarde aan het gebruik van voorzieningen. Zoetermeer als hart voor zijn omgeving.

Livable City
De dienstverlenende kracht van de stad groeit uit tot een uniek Zoetermeers profiel waarin de krachten zijn gebundeld. Liggen er kansen voor Zoetermeer als stedelijke proeftuin (vanuit fysieke setting), smart healthy city (vanuit kwaliteit van leven en ICT), try&buy services (vanuit centrale ligging/dienstverlenend/ICT)? Welk profiel past Zoetermeer?

Komende twee maanden zullen we per denkrichting in gesprek gaan met partijen uit de stad. Met als resultaat: inhoudelijke bouwstenen voor het positioneringsvraagstuk van de stad. Maar misschien nog wel belangrijker, we bouwen zo ook aan een stadscoalitie van bedrijven die betrokken zijn met de stad en zich met een pro-actieve inzet verbinden aan Zoetermeer. Wordt vervolgd…

ZM Modernste Stad van Nederland