Gebiedsopgave Titel:
Gebiedspositionering Capelsebrug

Periode:
april 2013 tot juli 2013

Opdrachtgever:
Gemeente Capelle aan den IJssel

In samenwerking met:
Aveco de Bondt

Gebiedspositionering Capelsebrug

Via Capelsebrug samen op weg.

Samen met Aveco de Bondt werkte Concire in opdracht van de gemeente Capelle aan een gebiedspositionering voor Capelsebrug.
De P+R en het metrostation Capelsebrug is een van de drukste plekken aan de oostkant van Rotterdam. Dagelijks vinden 18.000 reizigers hun weg via Capelsebrug naar de stad. Deze plek behoeft een uitbreiding van de P+R capaciteit.
De gemeente Capelle grijpt deze aanleiding aan voor een kwalitatieve opwaardering van deze plek. De gebiedspositionering moet hier inhoud aan geven en is tevens een middel om samen met Rotterdam en de Stadsregio ambities over deze plek af te stemmen.

Op 8 juli vertrokken we met de inspiratiebus voor een compleet verzorgde busreis. In de bus zaten de gemeenten Rotterdam, Capelle en de stadsregio, zij gingen samen in gesprek over de waarden van deze plek.

De condities waaronder Capelsebrug tot stand kwam, waren heel andere dan eisen waar de plek vandaag de dag aan moet voldoen. Zo is Capelsebrug vandaag de dag een wachtkamer voor de toeristen die met vakantiebussen richting het zuiden vertrekken. Dan ligt er wel een uitdaging om meer waarde aan deze plek toe te voegen. De inzet is om de bestaande kracht van mobiliteit en grote passagierstromen uit te nutten. Probeer mensen langer vast te houden, benut de restcapaciteit buiten de spits en in de weekenden. En wat gebeurt er als we deze plek eens niet als toegangspoort naar het centrum van Rotterdam zien, maar het perspectief omkeren: Capelsebrug als brug naar buiten. De inspiratiebus brengt ons ernaar toe.