Gebiedsopdracht Titel:
Kijk Boschkens - Wonen tussen snelweg en bos, Goirle

Periode:
2003

Opdrachtgever:
Rabo Vastgoed

In samenwerking met:
Buro Lubbers en Jo Crepain

Kijk Boschkens - Wonen tussen snelweg en bos, Goirle

Kijk Boschkens - Wonen tussen snelweg en bos, Goirle

We zijn voor een bijzondere uitdaging gezet: ontwikkel op een smalle strook tussen rijksweg en bestaand bos een geluidskering en een woon-/werkprogramma, als onderdeel van de totale gebiedsontwikkeling van de Boschkens.

Een woon-/werkgebouw binnen de invloedssfeer van een snelweg, een opgave die zich overal in Nederland kan voordoen. De standaard oplossing wordt meestal geboren uit noodzaak: het plaatsen van een aarden wal of een geluidsscherm, maar dit verbergt de wereld die erachter ligt. Het beeld vanaf de snelweg is vervolgens eentonig. Betonnen of transparante schermen, aangetast door uitlaatgassen. Groene dijken op plaatsen waar geen water gekeerd hoeft te worden. Van bovenaf gezien zijn deze oplossingen ordelijk: een zorgvuldig aangelegd (gescheiden) strokenpatroon met de rijksweg, een berm, een sloot, een geluidswal of -wand en woon/werkfuncties. Een universele oplossing.

Om de ontwikkeling van de Boschkens mogelijk te maken is een geluidafschermende constructie noodzakelijk. De universele oplossing ligt misschien voor de hand maar is niet onze insteek geweest.

We willen Goirle langs de snelweg een gezicht geven met een bijzonder landmark. In de vorm van een kunstwerk, een civieltechnische constructie, die als geluidswering dient voor de totale ontwikkeling van de Boschkens. Door deze wand te maken winnen we veel ruimte. Aan de Boschkens-zijde kunnen we zo een fraai beschut woonmilieu maken en langs de snelweg richten we de berm (veiligheidszone) voor een belangrijk deel in als ecologische zone, waar ook gerecreëerd kan worden. Zo doorbreken we het normaal zo geordende (functionele) strokenpatroon. Dat levert een bijzonder stuk snelweg op, waar de vesting Boschkens zich toont aan de snelweg. Een lange, hoge, groene, verweerde wand met kijkopeningen als accenten in een boeiend architectonisch ritme, waardoor er ook 's avonds een bijzonder effect optreedt.

Inmiddels, in 2009, nadert het plan haar voltooiing en zijn de eerste huizen verkocht.

Onlangs werden de spectaculaire boombakken geplaatst langs de A58. Zo komen wonen, de dynamiek van de snelweg en de natuur samen in een nieuw icoon voor Goirle aan de A58.

Meer informatie...