Terug naar nieuwsbrief

Naar CONCIRE website

 

Concire werkte mee aan winnende visie van Ymere

 Ymere

 Ymere

Alles draaide om de vraag: hoe maak je het voor bewoners aantrekkelijk om in een wijk te gaan wonen, als de wijk nog ontworpen moet worden?

Centrale opgave waar Ymere, de woningcorporatie in de Noordelijke Randstad, zich voor gesteld zag, was het maken van een visie op een ontwerp, de ontwikkeling en het beheer van een sociaal duurzame wijk in Almere Hout Noord. Dit vereist een andere houding van de corporatie richting bewoners en andere stakeholders. Wij belden met Stefan Schuwer, lid van de raad van bestuur van Ymere: hoe heeft hij een en ander ervaren?

“We werden uitgedaagd om na te denken over het nemen van langdurige verantwoordelijkheid in de ontwikkeling en het beheer van een wijk. Dit gaat veel verder dan alleen vastgoedbeheer. Alles draait hier om de vraag: hoe maak je het voor bewoners aantrekkelijk om in een wijk te gaan wonen? Daar zijn we in de bestaande wijken waar we actief zijn, al langer mee bezig, maar in dit geval gaat het over een compleet nieuwe wijk. Daarom is het noodzakelijk op een totaal andere manier te kijken en al je creativiteit aan te wenden. Nieuwe wijken worden vaak ontwikkeld vanuit de hardware, beginnend met een stedenbouwkundig plan, terwijl hier is begonnen bij de bewoners: hoe zorg je dat een wijk optimaal wordt gebruikt? Dat is een enorme uitdaging en maakt het ook spannend.”

Behalve het meedenken over de visie als geheel, heeft CONCIRE een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van een concept voor de ‘Participatie Onderneming’ die erop is gericht om een groot aantal kleinschalige netwerken tot stand te brengen zodat bewoners, ondernemers en instellingen in de wijk met elkaar in contact komen en elkaar versterken.

Meer over de visie van Ymere is te vinden op:
www.wijkvoorinitiatieven.nl