Terug naar nieuwsbrief

Naar CONCIRE website

 

JongerenbiŽnnale
van start

Jongerenbiennale


I Bridge You (door Observatorium en Chantal van Heeswijk)

Brug in de schijnwerpers tijdens YOUR CITY,
Jongeren maken Zuid

Over de voetgangersbrug tussen winkelcentrum Zuidplein en het Motorstraatgebied is in het kader van YOUR CITY, Jongeren maken Zuid een nieuwe, acht meter hoge Ďlevendeí brug gemaakt.
Het resultaat is een nieuwe warenstraat die door de jongeren zelf is opgezet en geprogrammeerd. Het project I Bridge You zorgt letterlijk en figuurlijk voor een verbinding tussen een bestaande ontmoetingsplek en een gebied dat in herontwikkeling is (het Motorstraatgebied met verschillende scholen).
I Bridge You is onderdeel van de jongerenbiŽnnale YOUR CITY: Jongeren maken Zuid.

YOUR CITY: Jongeren maken Zuid
13 oktober t/m december 2009


Dinsdag 13 oktober is de JongerenbiŽnnale YOUR CITY: Jongeren maken Zuid van start gegaan. Your City is een initiatief van de stichting Kijk op Zuid en AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. Een jongerenbiŽnnale mag dan niet ontbreken, vinden AIR en de stichting Kijk op Zuid. De komende maanden hebben jongeren het voor het zeggen op bruggen en braakliggende terreinen. Samen met kunstenaars en architecten werken zij aan voorstellen voor hun eigen leefomgeving. Geen vrijblijvende deelname, maar actieve participatie; jongeren als ontwikkelaar van hun eigen plekken.


Jongerenbiennale

Fotograaf Fred Ernst

Tijdens I Bridge You laten jongeren zien hoe ze hoe ze hun woon- en leefomgeving gebruiken. Kunstenaar Chantal van Heeswijk en Ruud Reutelingsperger (Observatorium) zijn op zoek gegaan naar ondernemende jongeren. Hoe denken zij over de openbare ruimte en hoe willen jongeren deze openbare ruimte productief maken? In korte tijd wordt gewerkt aan een levende brug; een eigen versie van winkelcentrum Zuidplein, een tijdelijke fysieke ingreep op de brug tussen het Zuidplein en het Motorstraatgebied in Rotterdam-Zuid.

Tijdens I Bridge You gebruiken jongeren de openbare ruimte voor hun eigen onderneming: een presentatie die richtinggevend is voor toekomstige bebouwing in Rotterdam-Zuid.

Jongerenbiennale

Fotograaf Fred Ernst

Freestyle Sports (2012 Architecten)

De stad is het speelterrein van straatsporters zoals Skaters, Freerunners en BMX-fietsers. De straatsporters gebruiken de openbare ruimte op hun eigen manier: over een railing kun je heen Ďslidení en tegen een muur maak je een dubbele achterwaartse salto.

De jongeren uit Zuid maken samen met 2012 Architecten en Iris Schutten het Freestyle Sports stadion en de Rotterdam Street map. Het Freestyle Sports stadion is een track van bijzondere materialen zoals betonblokken, containers, siloís en een windmolenwiek waarmee alle Freestyle sporters hun ding kunnen doen. Het stadion komt in het Motorstraatgebied. De Rotterdam Street map is een virtuele plattegrond met daarop alle favoriete plekken van de verschillende straatsporters op Zuid. De plattegrond laat zien hoe de straatsporters de stad en de openbare ruimte willen gebruiken.
De officiŽle oplevering is op 26 en 27 november, het stadion wordt dan echt in gebruik genomen. De jonge straatsporters geven dan demonstraties en clinics in hun eigen arena.

Jongerenbiennale

Jongerenbiennale

Fotograaf Cornelie de Jong

Voor een volledig programma zie: www.yourcity09.nl

CONCIRE is samen met Dura Vermeer, Com.wonen en Bouwfonds Ontwikkeling initiatiefnemer van de
Stichting Kijk op Zuid. Voor meer informatie: info@kijkopzuid.nl