Terug naar nieuwsbrief

Naar CONCIRE website

 

Wonen in een gebiedsconcept
van CONCIRE

Wonen

fotografie: Buro Lubbers

“Dit zijn ook geen huizen voor typische Brabanders, die willen toch graag een huisje met een tuin. Maar wij hebben nu een compleet bos…“

In 2003 wint Rabo Vastgoed de prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Goirle: ontwikkel op een smalle strook tussen de geplande aarden geluidswal aan de A58 en het bestaande bos, een geluidskering en een woon-werkprogramma, als onderdeel van de totale gebiedsontwikkeling van Boschkens. In opdracht van Rabo Vastgoed heeft CONCIRE het idee ontwikkeld om een ‘zichtbare’ plek aan de snelweg te maken, samen met buro LUBBERS en Jo Crepain hebben we het tot een winnend plan: KIJK…Boschkens uitgewerkt. In plaats van de enorme aarden wal is de geluidskering geïntegreerd in de woningen, zo hebben we meer ruimte weten te creëren voor de woningbouw en de kwaliteit van de openbare ruimte weten te vergroten. De auto’s staan geparkeerd in de zone langs de snelweg. Een zone die nog parkachtig ingericht gaat worden.

Wonen

Onlangs werden de spectaculaire boombakken geplaatst langs de A58. Zo komen wonen, de dynamiek van de snelweg en de natuur samen in een nieuw icoon voor Goirle aan de A58.

Inmiddels, in 2009, nadert het plan haar voltooiing en zijn de eerste huizen verkocht. Een citaat uit de inzending van 2003 luidt: “De toekomstige bewoners zullen straks fier zijn op hun wijk met twee gezichten: een beschutte wereld met uitzicht op en de beleving van het bos, en een krachtig groen gezicht van Goirle aan de snelweg!”. CONCIRE reisde 6 jaar later af naar de Boschkens en vroeg de familie Eichhorn naar hun eerste ervaringen.

Wonen

fotografie: Buro Lubbers

Veel mensen keken Hans en Karin Eichhorn meewarig aan toen ze vertelden dat ze samen met hun zoontje Rutger op deze bijzondere plek gingen wonen, aan de snelweg en zonder eigen tuin. “Dit zijn ook geen huizen voor typische Brabanders, die willen toch graag een huisje met een tuin. Maar wij hebben nu een compleet bos. Als je bij ons op het balkon staat heb je een fantastisch uitzicht, net een schilderij.” Een levend schilderij: “Je hoort hier allerlei dieren, zo hoor je elke avond een uil in het bos.”

Hans en Karin voelen zich thuis in Goirle. “Maar een echte Brabander word je nooit. Je wordt wel opgenomen, maar daar moet je dan wel zelf moeite voor doen, bijvoorbeeld door aan het verenigingsleven deel te nemen.”

Hoewel Hans en Karin oorspronkelijk uit de Randstad komen, woonden zij voordat zij naar de Boschkens kwamen al wel in Goirle, een paar kilometer verderop. “We woonden in een leuk huis, maar hadden meer ruimte nodig. Zo werkt Hans als ZZP-er en had ruimte nodig om te werken en af en toe mensen te ontvangen. De verbouwingsplannen bleken echter zo kostbaar, dat een nieuw huis een betere optie was. Daarnaast moeten we ook zeggen dat het vorige huis eigenlijk nooit echt als óns huis heeft gevoeld.”

Hoewel Karin en Rutger voornamelijk voor het huis hebben gekozen, sluit de bijzondere locatie ook goed aan op hun wensen, voor zowel Karin die werkt op een school voor autistische kinderen, als voor Hans die als acteur trainingen verzorgt door het hele land. Hans: “Ik werk op verschillende plaatsen in het land, dan is het ideaal dat je dicht bij de uitvalswegen woont. Daarnaast heeft de snelweg een bijkomend voordeel: je weet zeker dat er nooit een hoge flat voor je uitzicht wordt gebouwd. En in mijn vrije tijd stap ik zo mijn deur uit om een rondje te hardlopen in de Boschkens.” Dat er een nieuwe brede school voor zoon Rutger in de buurt komt, is ook een belangrijke overweging geweest.

“In dit huis kwamen eigenlijk al onze wensen samen. Hoewel het natuurlijk altijd een gok blijft, was de keuze eigenlijk vrij eenvoudig gemaakt. Onze zoon is ernstig ziek geweest, waardoor we de betrekkelijkheid van dingen zijn gaan inzien: je hebt nooit zekerheid. Bij de aankoop van dit huis hebben we wel heel bewust nagedacht over hoe ons leven er nu en over een aantal jaar uitziet. Zo zijn we tot de conclusie gekomen dat we hier oud willen worden.” Fier op de plek, zoals ooit bedoeld in het gebiedsconcept.

Voor informatie over het project “Kijk Boschkens”, zie onze gebiedsopdracht: Kijk Boschkens
in samenwerking met: Buro Lubbers

Wonen